Výborný výkon Sagana opäť na víťazstvo nestačil, skončil tesne tretí

10.07.2015 Celý región

Fougeres 10. júla (TASR) – Víťazom 7. etapy cyklistických pretekov Tour de France sa v strhujúcom finiši stal Brit Mark Cavendish z tímu Etixx-Quick-Step. Slovák Peter Sagan si na TdF 2015 pripísal piate pódiové umiestnenie, keď v piatok skončil po súboji s Nemcom Andrem Greipelom na tretej priečke. Siedma etapa merala 190 km a viedla z Livarotu do Fougeres.

Priebežné poradie vedie Chris Froome (Sky), Sagan figuruje s odstupom jedenástich sekúnd na druhej priečke. Vďaka druhému miestu pokračuje v zelenom drese Greipel. Nemec má na konte 199 bodov, druhý Sagan 187.

Ešte v ochrannej zóne spadli Alberto Contador (Tinkoff-Saxo) Robert Gesink (Lotto-Jumbo), no okamžite sa vrátili do pelotónu. Nový líder priebežného poradia Froome si odmietol obliecť žltý dres z rešpektu pred Tonym Martinom, ktorý si pri páde vo štvrtkovej etape zlomil kľúčnu kosť.

Už počas prvých kilometrov unikla pätica v zložení Kristjan Durasek (Lampre-Merida), Luis Angel Mate (Cofidis), Anthony Delaplace, Brice Feillu (obaja Bretagne-Seche Environnement) a Daniel Teklehaimanot (MTN-Qhubeka) a postupne si začala budovať náskok. Ten pelotón kontroloval a ustálil sa na úrovni dvoch minút. Na vrchol jedinej horskej prémie dňa Cote de Canapville (4. kategória, 1,9 km, 4,7 %) vystúpal najrýchlejšie líder vrchárskej súťaže Eritrejčan Teklehaimanot, ktorý si pripísal ďalší boj v boji o bodkovaný dres. Na šprintérskej prémii Argentan si Sagan pripísal 9 bodov a Andre Greipel 8.

Pelotón začal výraznejšie šliapať do pedálov až v tretej hodine etapy a skresal náskok pätice na minútu. Tridsať kilometrov pred cieľom sa od pätice oddelil Teklehaimanot a zmizol v pelotóne a postupne sa v ňom rozplynuli aj jeho spolujazdci z úniku. Desať kilometrov pred cieľom pelotón zrýchlil a do čela sa snažili prebojovať favoriti s pomocníkmi. Záverečný špurt odštartoval tím Kaťuša a súboj o vavríny zviedla napokon trojica Sagan-Greipel-Cavendish.

"Dnes to bolo trochu lepšie ako predošlé dni, trochu menej stresu v pelotóne. Ten sa začal až 50 km pred cieľom. Každý chcel byť vpredu, bola tam dosť tlačenica, myslím si, že aj nejaké pády. Celkovo to hodnotím dobre. Tretie miesto medzi šprintérmi je v poriadku. Greipel a Cavendish majú postavené tímy na nich, aby šli do šprintu. Zavesil som sa za Kristoffa, potom za Greipela. Cavendish bol dnes omnoho rýchlejší než my, myslím si, že vyhral férovo," zhodnotil v cieli pre web pluska.sk Sagan. Tohtoročnú Tour poznačilo množstvo pádov, slovenskému jazdcovi sa však úspešne vyhýbajú. Hoci na vytúžený etapový vavrín stále čaká, so svojimi výkonmi je zatiaľ spokojný. "Nespadol som, takže Tour ide zatiaľ dobre," dodal.

7. etapa (Livarot – Fougeres, 190 km):
1. Mark Cavendish (V.Brit./Etixx - Quick-Step) 4:27:25 h, 2. Andre Greipel (Nem./Lotto), 3. Peter SAGAN (SR/Tinkoff - Saxo), 4. John Degenkolb (Nem./Giant), 5. Alexander Kristoff (Nór./Katuša), 6. Arnaud Demare (Fr./FDJ), 7. Tyler Farrar (USA/Team MTN), 8. Reinardt Janse Van Rensburg (JAR/Team MTN), 9. Davide Cimolai (Tal./Lampre), 10. Sam Bennett (Ír./BORA) všetci rovnaký čas ako víťaz

Priebežné poradie po 7. etape:
1. Chris Froome (V.Brit./Team Sky) 26:40:51, 2. Peter SAGAN (SR/Tinkoff - Saxo) +11 s, 3. Tejay van Garderen (USA/BMC Racing) +13, 4. Tony Gallopin (Fr./Lotto) +26, 5. Greg Van Avermaet (Belg./BMC Racing) +28, 6. Rigoberto Uran (Kol./Etixx - Quick-Step) +34, 7. Alberto Contador (Šp./Tinkoff - Saxo) +36, 8. Zdeněk Štybar (ČR/Etixx - Quick-Step) +52, 9. Geraint Thomas (V. Brit./Team Sky) +1:03 min, 10. Warren Barguil (Fr./Giant) +1:07

Bodovacia súťaž:
1. Andre Greipel (Nem./Lotto) 199 b., 2. Peter SAGAN (SR/Tinkoff - Saxo) 187, 3. Mark Cavendish (V. Brit./Etixx - Quick-Step) 151, 4. John Degenkolb (Nem./Giant) 148, 5. Bryan Coquard (Fr./Europcar) 96, 6. Zdeněk Štybar (ČR/Etixx - Quick-Step) 63, 7. Greg Van Avermaet (Belg./BMC Racing) 58, 8. Alexander Kristoff (Nór./Katuša) 50, 9. Perrig Quemeneur (Fr./Europcar) 46, 10. Edvald Boasson Hagen (Nór./Team MTN) 45

Súťaž jazdcov do 25 rokov:
1. Peter SAGAN (SR/Tinkoff - Saxo) 26:41:02 h, 2. Warren Barguil (Fr./Giant) +56 s, 3. Nairo Quintana (Kol./Movistar) +1:45 min, 4. Romain Bardet (Fr./AG2R) +2:43, 5. Thibaut Pinot (Fr./FDJ) +6:07, 6. Eduardo Sepulveda (Arg./Bretagne) +9:54, 7. Michal Kwiatkowski (Poľ./Etixx - Quick-Step) +11:25, 8. Adam Yates (V. Brit./Orica) +12:37, 9. Christophe Laporte (Fr./Cofidis) +13:07, 10. Simon Yates (V. Brit./Orica) +13:21
 

Vyberte región